1. juli 2019
Det diskuteres ofte, hvem der gør det rigtigt eller forkert, når det gælder om at opretholde eller levere en bæredygtig livsstil. Hvad indebærer en bæredygtig livsstil helt præcist i dag? Skal man bruge genbrugsposer til indkøb, kompostere eller drikke med papirsugerør? Skal man skille sig af med bilen, bo i et "lille hus" uden elektricitet og aldrig rejse med fly igen? Skal man vente på en utopisk fremtid, hvor teknologi, robotter og flyvende biler løser alle problemer? Svaret er ikke entydigt, hverken for almindelige mennesker, virksomhederne eller beslutningstagerne.
Ifølge eksperten Julian Hill-Landolt er det ekstremt vanskeligt at leve bæredygtigt på en middelklasseindkomst, uanset hvor man er i verden. Infrastrukturen i vores tilværelse – de hjem, hvor vi bor, den energi, vi bruger, den måde, vi kommer rundt på, de forsyningskæder, vi er afhængige af, de ting, vi normalt bruger penge på – udgør ikke tilsammen en bæredygtig livsstil.
Hill-Landolt er direktør for Sustainable Lifestyles hos WBCSD (World Business Council for Sustainable Development) i Geneve, en NGO bestående af 200 multinationale virksomheder, som arbejder med udfordringerne for en bæredygtig udvikling.
Det nytter ikke at skræmme mennesker til en mere bæredygtig livsstil, siger Hill-Landolt, og nævner den sædvanlige smøre: du skal køre mindre, flyve mindre, bo i et mindre hus og ændre kosten. Vi fortæller folk, at den eneste måde, de kan leve bæredygtigt på, er ved at give afkald på ting.
En ny mentalitet
"Hvorfor skulle man opgive noget af det, man gør i dag, før virksomhederne gør det muligt at leve mere bæredygtigt?,” spørger Hill-Landolt retorisk og fortsætter: "Men samfundet er under forandring: Nogle mennesker forsøger at ændre deres livsstil – kosten, hjemmet og de ting, de køber. Det betyder, at der er mulighed for at ændre konceptet om en bæredygtig livsstil med udsigterne til at leve bedre frem for at leve med mindre."
Bæredygtige forandringer sker, når samfundet kræver ændringer, virksomhederne udvikler ambitiøse produkter eller tjenester, som også er rentable, og beslutningstagerne indfører infrastrukturer og love, der gør det fordelagtigt at bruge dem.
Udbredelsen af elbiler skete ikke kun, fordi "der kom en nytænker og udviklede en ambitiøs elbil," bemærker Hill-Landolt. "Batteriteknologien gjorde bilerne konkurrencedygtige, opladningsinfrastrukturen blev udviklet, og beslutningstagerne opstillede en række incitamenter. Transformationen sker, fordi alle disse ting skete samlet på det rigtige tidspunkt."
Fra et virksomhedsperspektiv er der udsigt til fortjeneste (og bæredygtighed) i fremtiden på grund af muligheden for en bedre, renere og smartere livsstil og udviklingen af de infrastrukturer og politikker, der understøtter de nødvendige forandringer. For forbrugerne er der flere muligheder. Vi bør naturligvis forsøge at spare energi og vand, spise flere planter og mindre kød og bruge grønne rengøringsprodukter. Det kan forbedre vores velvære og hjælpe miljøet. WBCSD hjalp faktisk med til at opstille en række "Good Life Goals", der skitserer nogle af de handlinger, som folk kan foretage for at hjælpe med at støtte FN’s verdensmål.
Men Hill-Landolt foreslår også en dybere selvransagelse: Hvorfor skal jeg arbejde 14 timer om dagen for at få råd til ting, som jeg aldrig bruger? Hvorfor holder jeg 10 tre-dages ferier om året i stedet for en tre- eller fire-ugers ferie, hvor jeg virkelig kan lære en ny del af verden at kende? Hvordan lærer jeg at nyde den verden, som jeg lever i? Det er bemærkelsesværdigt, hvor meget mere bæredygtig din livsstil bliver, når du forsøger at leve bedre frem for at leve større.
WBCSD (World Business Council for Sustainable Development) er en global, CEO-ledet organisation på mere end 200 førende virksomheder, der samarbejder om at sikre en hurtigere overgang til en bæredygtig verden. KONE er stolt over at være partner.